Autolampen

Welke soorten autolampen zijn er?

  • Groot licht
  • Dimlichten
  • Remlichten
  • Stadslichten
  • Achterlichten
  • Achteruitrijdlichten
  • Kentekenplaatverlichting
  • Mistlichten achter (soms ook voor)
  • Richtingaanwijzers(vaak ook aan zijkantauto/buitenspiegels)

 

Een lampje van je auto kapot? Erg vervelend u kunt AMS Carservice bellen of kom langs zonder afspraak voor een lamp geschikt voor jouw type auto. Wij helpen u graag!

 

Oh, zit dat zo over autoverlichting

 

Wat is dimlicht?

Dit is de verlichting die je standaard moet voeren wanneer het donker is. De 'gewone' koplampen dus. Ook als het zicht overdag wordt belemmerd door mist, hagel, regen of sneeuw, is het voeren van dimlicht verplicht.
Dimlicht wordt steeds vaker als ledverlichting uitgevoerd, met als voordelen een laag stroomverbruik en een lange levensduur en betrouwbaarheid.

 

Wat zijn dagrijlichten?

Dagrijlichten (DRL, daytime running lights) hebben de functie om een tegemoetkomende auto beter zichtbaar te maken bij daglicht en normaal zicht. Als nagenoeg iedere automobilist overdag licht zou voeren, zou dat op jaarbasis in Nederland tegen de 30 doden en 500 ernstige verkeersgewonden schelen. Een bezwaar van verlichting overdag was in het verleden het hogere brandstofverbruik, maar dat is nu grotendeels weggenomen door de 90% zuiniger ledverlichting van dagrijlichten.

 

Wanneer mistlichten voor of achter aan?

Bij mist, sneeuwval of regen, die het zicht ernstig belemmert, mogen bestuurders van een motorvoertuig mistlicht aan de voorzijde voeren. De wet schrijft niet voor bij hoeveel meter zicht er sprake is van ernstige belemmering en laat dit aan de interpretatie van de bestuurder.
Anders is dit bij het mistachterlicht. Deze mag pas aan bij mist of regenval, die het zicht beperkt tot een afstand van minder dan van 50 meter. Let op: bij zware regenval mag het mistachterlicht niet worden gebruikt.

 

Belang goed werkende autolampen

Goede verlichting zorgt voor betere zichtbaarheid en een snellere reactietijd. Je keuze voor de juiste en goede autoverlichting helpt ongelukken te voorkomen en zorgt voor een ontspannen rit. Onze tip: controleer 1x per maand je autolampen.

 

1. Veiligheid

Goed werkende verlichting is belangrijk voor je zicht én zichtbaarheid onderweg. Als je met kapotte richtingaanwijzers rijdt, kun je geen richting aangeven. Alleen goed werkende verlichting geeft jou broodnodig zicht en zichtbaarheid voor onderweg.

2. Als je portemonnee je lief is

Met niet werkende verlichting kan de politie je langs de kant van de weg zetten. Je krijgt dan de kans om het autolampje ter plaatse te vervangen. Heb je geen lampje bij je? Dan kun je een boete van €90 tot wel €140 krijgen. Zorg daarom dat je altijd een set met reservelampjes bij je hebt.

3. APK doorstaan

Autolampen die niet naar behoren werken, zijn een afkeurpunt bij de APK Dus controleer voor je je auto laat keuren of de koplampen, richtingaanwijzers, achtertuitrijlichten, remlichten en kentekenplaatverlichting werken.

autolampen.jpg

Tips om zelf een lampje te vervangen

  • Koplamp vervangen? Deze heeft een standaardmaat, bijv. H1, H4 of H7. In het instructieboekje van je auto staat welk lampje bij jouw auto hoort.
  • Een koplamp kan maar op één manier worden gemonteerd. Dus is wederom het instructieboekje je reddende engel.
  • Kijk in het instructieboekje voor specifieke wisseltips en waar het te vervangen lampje precies zit. De ruimte om lampje te vervangen is vaak klein.
  • Een lampje moet er goed inzitten om niemand te verblinden. Doe daarom na het monteren altijd een check.

Kom je er niet uit? Kom dan bij ons langs, wij helpen je graag!